måndag 1 april 2013

Hur villiga är vi att lämna vägen vi påbörjat

Stora beslut skall tas och jag har funderat hela helgen. Ett stort förlag har fått upp ögonen för Alvhilda och samtalen har precis börjat. Innan påskhelgen kom vissa krav som övervägts i dagarna.

De tycker att karaktärerna bryter allt för mycket mot de könsnormer som förväntas och det kan bli svårt för läsare att kunna identifiera sig med dem och därför vill de att Allie skall vara lite mer hjälplös och känslomässig för att bli trovärdig. De vill dessutom gärna se att Steven har en lite mer hjältemässig roll som räddar Allie istället för den underkastade roll han nu har.

Eftersom de dessutom har lite svårt för just fantasygenren vill de att jag drar ner på det övernaturliga och försöker få det att likna mer av en psykos som hon har möjlighet att vakna upp ur mot slutet, att det skall hänga lite i ovisshet över realiteten av händelserna. På det sättet kan den falla under genre magisk realism vilket funkar även i de finare rummen.

Eftersom de ser Alvhilda mer som en saga tänker de rikta sig framförallt till en yngre publik vilket gör att jag måste ta bort det mesta våldet och all sex och göra den snällare. Slutligen tycker de att Alvhilda och Ragnvald är för svåra namn och vill att jag ändrar dem till Anna och Roger för att göra dem lättare att uttala för föräldrar vid högläsning.

Det är svåra val, till att börja med så är det mycket arbete med att skriva om hela trilogin efter de kraven som dessutom strider helt mot kärnan och budskapet med böckerna men det är ett stort förlag som kan ge mig stor spridning på boken och det finns ett outsagt löfte om Disneys inblandning i eventuell filmatisering inom en snar framtid.

Beslutet är inte taget än så vi får se hur det fortgår.

2 kommentarer: