fredag 8 mars 2013

Alvhilda och Bechdeltestet


Idag är det internationella kvinnodagen och jag har då funderat över hur Alvhildatrilogin ligger till i fråga om kvinnlig närvaro. I mina ögon är det hög kvinnlig närvaro i trilogin eftersom den centrala karaktären är kvinna i alla böckerna. Problemet är bara att böckerna berättas ur olika personers perspektiv och då är det inte lika säkert att kriterierna i Bechdeltestet uppfylls.

Kriterierna:
Minst två kvinnor med namn som talar med varandra om annat än män.

I första delen har vi Allie, Julie, Steven och John. Här berättar Allie och hon pratar mycket med Julie så där är det inte problem. De har båda namn och de pratar inte alltid om män, även om händelser som involverar olika män ligger i fokus under många samtal.
I andra delen berättar Steven och då kan det bli svårare. Han är den som berättar och kan därför inte beskriva situationer när Allie och Julie pratar utan honom. Visst pratas det en del mellan Allie och Julie även i den här boken men jag är lite osäker på exakt hur mycket och om det räknas om Steven lägger sig i och är med i samtalet också.
Tredje boken berättas ur Ragnvalds vinkel och han är lite av en ensamvarg. Det är svårt att beskriva ett samtal mellan två kvinnor om Ragnvald aldrig umgås med mer än en åt gången.

Därför kan jag se, utifrån de här kriterierna, att första boken klarar sig utan problem, andra boken ganska precis och tredje faller platt.

Hur ska jag se på hela trilogin? Jag tycker nog att den klarar av den kvinnliga närvaron vare sig man använder sig av The Bechdel test eller ej. Det är många starka kvinnor i trilogin, det är fler kvinnor än män som porträtteras och de är inte i hjälplösa situationer som männen måste rädda dem ifrån. Man kan tro att det är så när det gäller Alvhilda, men allt beror på hur man väljer att tolka hennes situation och läge. Man kan välja att se henne som utsatt och i behov av att räddas eller så kan man välja att se det som jag, men det tänker jag inte berätta här och nu, det får man läsa sig till och analysera själv.

Brukar du vara medveten om hur kvinnor porträtteras i de böcker du läser? Kan du välja bort en bok om du har hört eller upplever att den verkar vara sexistisk eller har få kvinnoporträtt?


2 kommentarer:

  1. Bechdeltestet funkar ju inte i alla sammanhang. Bara för att två kvinnor konverserar om annat än män gör ju inte det en film/bok till något extra kvinnovänligt. Det finns gott om kvinnliga starka karaktärer i film och böcker som står ut för att de är så starka, även om de råkar vara omringade av massa män. Nu gäller ju Becheltestet mest kvinnlig närvaro, men det betyder ju inte att det inte finns feministsik film/litteratur där Bechdeltestet (tyvärr) inte är applicerbart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, men så är det ju och jag har funderat över det fram och tillbaka. I mångt och mycket så kanske trilogin kan falla in i vissa klichéer och färdiga mönster för män och kvinnor men i slutändan är det mycket en egen tolkning. Man kan tolka det som händer på så många olika sätt att det är omöjligt att ge ett svartvitt svar.

      Radera